Bas Eickhout wil dat Europese Commissie werk maakt van duurzaamheid

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout wil dat het Europees Parlement de duurzame initiatieven die de gezondheid van mensen beschermen en veel banen opleveren, met hand en tand verdedigt. Het Europees Parlement neemt donderdag een standpunt in over het voorgestelde werkprogramma van de Europese Commissie. Onder het mom van 'betere regelgeving' willen Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker en zijn rechterhand Frans Timmermans belangrijke milieuwetgeving schrappen voor schonere lucht en meer hergebruik van afval.

De Europese Commissie kondigde voor de kerst aan om het wetsvoorstel over het hergebruik van afval (circulaire economie) in te trekken en te vervangen door een nieuw voorstel. Volgens Eickhout leidt dit alleen tot vertraging en is het volstrekt onduidelijk waarom dit tot gewenste 'betere regelgeving' zou leiden. “Deze wetgeving maakt de Europese economie duurzamer en levert 180.000 banen op. Het lijkt me beter dat de Europese Commissie daar energie in steekt in plaats van de dadendrang om wetten te schrappen.”

Resolutie van de Europese Groenen

Eickhout diende namens de Groenen in het Europees Parlement een resolutie in die de Europese Commissie oproept om haar werkprogramma voor 2015 aan te passen. Behalve het behoud van duurzame initiatieven wil Eickhout onder andere meer ambitie voor een sociaal Europa: “Juncker moet aan de bak om multinationals eindelijk fatsoenlijk belasting te laten betalen zodat er een einde komt aan eindeloze bezuinigingen op sociale voorzieningen. Tax rulingsuitwisselen tussen belastingdiensten is belangrijk maar niet voldoende. Bedrijven moeten ook voor parlementen en het publiek transparant worden over hun belastingafdrachten. Ook ontbreken voorstellen om de dramatische sociale situatie in crisislanden als Griekenland te verbeteren”, aldus Eickhout.

De belangrijkste onderdelen van de ingediende resolutie:

  1. Geen uitstel of afstel van duurzame initiatieven voor schone lucht, voor het hergebruiken van afval (circulaire economie) en voor de uitbreiding van zwangerschapsverlof en vaderverlof.
  2. Meer ambitie bij de bestrijding van belastingontwijking: oproep tot verplichte transparantie voor bedrijven over hun belastingafdrachten
  3. Duidelijk statement dat het REFIT-programma van de Europese Commissie voor het afslanken van EU-wetgeving sociale en milieuregels niet in gevaar mag brengen.

De volledige resolutie staat hieronder als download. Komende donderdag stemt het Europees Parlement over het werkprogramma van de Europese Commissie.

Meer lezen

Timmermans lijkt toon over schrappen milieuwetgeving te matigen20150107 - CWP2015 - GreensRes.pdf Resolutie van de Europese Groenen over het werkprogramma van de Europese Commissie, opgesteld door Bas Eickhout