Op 10 oktober - “Dag van de Duurzaamheid” - nodigen wij onze leden graag uit voor een duurzame lunch in restaurant Geuren en Kleuren in Berg en Dal. Duurzaamheid gaat over het creëren van een leefomgeving waarin wij zelf, onze naasten en toekomstige generaties graag willen en kunnen leven. Het gaat dan om de verbinding van het individu met zijn of haar leefomgeving en de overtuigingen, waarden en ideeën die leiden tot het organiseren van wat maatschappelijk gezien van waarde is. Kok en mede-eigenaar Roland Vrijmoet wil graag vertellen wat duurzaamheid voor hem betekent en hoe hij hier vorm aan geeft in zijn restaurant.
Een duurzame samenleving richt zich op ontwikkelingen die niet leiden tot een structurele en voortdurende toename van (1) het gebruik van grondstoffen die uit de aardkorst komen (zoals bijvoorbeeld aardolie), (2) natuurvreemde geproduceerde stoffen die door mensen in natuurlijke kringlopen worden gebracht, (3) fysieke aantasting van de ruimte voor natuurlijke kringlopen en in een duurzame samenleving (4) worden mensen niet onderworpen aan omstandigheden die hun vermogen om voor zichzelf te zorgen ondermijnen. Dit alles is noodzakelijk om voldoende levenskwaliteit voor onszelf en voor toekomstige generaties te realiseren.
Wel is het goed om te beseffen dat een verkiezingsprogramma of een raadslid in de gemeenteraad op zichzelf geen garanties biedt voor een duurzame samenleving en veerkrachtige leefomgeving. Het zijn uiteindelijk de overtuigingen, waarden en ideeën die leiden tot het organiseren van wat maatschappelijk gezien van waarde is. Politici, bestuurders en burgers dienen dan ook de verantwoordelijkheid te nemen en op basis van rechtvaardigheid de uitdaging aan te gaan en te bepalen, wat zij nu juist wel (duurzame opbouw en gebruik van samenleving en leefomgeving) en wat zij nu juist niet (verspilling, uitputting en verwoesting van samenleving en leefomgeving) meer willen doen. Voor deze transitie is een fundamentele verandering in denken en organiseren noodzakelijk, zodat ieder die nu leeft een goed bestaan kan hebben, zonder dat de bronnen voor de toekomst worden uitgeput. Wellicht is de gemeente in de nabije toekomst niet alleen de mooiste gemeente maar ook de duurzaamste gemeente van Nederland!
GroenLinks staat voor investeren in een duurzame samenleving en een veerkrachtige leefomgeving in de mooiste gemeente van Nederland. Dit is onze visie en op basis hiervan is de programmacommissie aan de slag gegaan. Wij hebben niet één leidende ideologie of maatschappijtheorie, maar wel sterke idealen en beginselen. Zo staat GroenLinks voor ecologische duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid: iedere wereldburger heeft recht op een evenredig aandeel in de schaarse natuurlijke hulpbronnen, nu en in de toekomst.
Verkenningstocht per fiets door Groesbeek.
Met het oog op de gemeentelijke herinrichting organiseert GroenLinks verkenningstochten op de fiets door de mooiste gebieden en andere belangrijke plekken in de nieuwe gemeente.
Groesbeek wordt verkend op zaterdag 18 oktober en dan beginnen we om 10.30 uur op het Dorpsplein in Groesbeek. We gaan verschillende fenomenen verkennen, waaronder de prachtige Groesbeek en het wonderschone natuurreservaat De Bruuk. De fietstocht wordt afgesloten met een rondleiding door Wouter van Eck in het Voedselbos Ketelbroek. Een voedselbos is een door mensen gecreëerde plantengemeenschap met een extreem hoog aantal eetbare soorten. Hierbij wordt slim gebruik gemaakt van ecologische principes. Resultaat is een hoog productieniveau zonder gebruik van (kunst)mest of bestrijdingsmiddelen. Iedereen kan meedoen en ook jouw vrienden en sympathisanten van GroenLinks zijn welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden. Wel is het nodig je vooraf aan te melden via f@goedderz.nl. In de mail vermeld je aan welke tocht(en) je mee doet, met hoeveel mensen je komt en een telefoonnummer waarop je bereikbaar bent. Voor meer informatie of vragen graag kun je contact opnemen met Jo Coerwinkel (lijsttrekker) via 06-49833654.
ZIe ook: Geef bomen een toekomst