Als Nijmegen eind jaren zestig plannen heeft om de stad uit te breiden met woningbouw in de Ooijpolder, ontstaat er een storm van protest. En met succes. De plannen gaan van tafel en vanaf dat moment groeit in de polder (en ver daarbuiten) de waardering voor de schoonheid van dit gebied. Maar in de loop van de tijd verandert er nog meer. De afstand tussen inwoners van de stad en de dorpen wordt kleiner. Nijmegen en de aangrenzende gemeentes worden zich er steeds meer van bewust dat ze elkaar nodig hebben.
Zo trekken elke dag grote aantallen mensen vanuit de gemeentes Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek naar de stad voor hun werk. Groepen kinderen fietsen naar school en veel mensen gaan boodschappen doen in de stad (al is dit laatste door verschillende oorzaken drastisch aan het afnemen). Ook van het culturele aanbod in Nijmegen wordt dankbaar gebruikgemaakt: velen vinden de weg naar museum Het Valkhof of Schouwburg. De cinemaliefhebber kan uitstekend terecht in Lux en vanaf oktober is de nieuwbouw van poptempel Doornroosje klaar om enthousiaste concertgangers te ontvangen. Nijmegen kent een aantal grote sportevenementen zoals de Vierdaagse, de Zevenheuvelen- en Marikenloop, waarvan onze gemeentes (met name Groesbeek) volop meeprofiteren. Misschien dat in de toekomst jaarlijks nog een wielerronde of iets dergelijks kan worden toegevoegd?
Omgekeerd vinden inwoners van Nijmegen de weg naar Groesbeek, Berg en Dal, Ooijpolder en Millingerwaard om er vooral te recreëren. Als het aan GroenLinks ligt, worden de mogelijkheden daartoe in de toekomst alleen nog maar uitgebreid, bijvoorbeeld door meer wegen autoluw te maken.
Wij willen graag de Ooijse Bandijk op zondagen in de zomer afsluiten voor gemotoriseerd verkeer. Ruiters en scootmobielen vormen geen probleem en bestemmingsverkeer (aanwonenden) moeten natuurlijk ook hun huis kunnen bereiken. Alleen op die manier kunnen wandelaars en fietsers zich echt welkom voelen en genieten van deze prachtige omgeving.
Ook op het gebied van duurzaamheid kan er ongetwijfeld veel gewonnen worden door samenwerking met Nijmegen. Deze stad loopt voorop als het gaat om milieubewust en duurzaam bouwen, werken en wonen en wij kunnen daar zeker ons voordeel mee doen. Kortom, GroenLinks kijkt uit naar de vorming van de nieuwe gemeente en ziet, door de gunstige ligging in het prachtige landschap, grenzend aan de stad, kansen de kwaliteit op verschillende levensterreinen voor alle inwoners te verbeteren. De samenwerking met Nijmegen is er nu al op diverse terreinen, bijvoorbeeld in de vorm van gemeenschappelijke regelingen, maar dat kan gemakkelijk worden uitgebreid met thema’s als recreatie, verkeer en duurzaamheid.
Eén ding moet er dan nog wel veranderen. In de Nijmeegse gemeenteraad zijn de progressieve partijen sterk vertegenwoordigd en is GroenLinks met 8 zetels (bijna) de grootste. In Millingen aan de Rijn, Groesbeek en Ubbergen is dat (nog) niet het geval, maar als er straks op 19 november gestemd gaat worden voor één nieuwe gemeenteraad, kan dat zo maar veranderen. Wie weet.
GroenLinks staat voor investeren in een duurzame samenleving en een veerkrachtige leefomgeving in de mooiste gemeente van Nederland. Dit is onze visie en op basis hiervan ondernemen wij actie en beïnvloeden wij de politieke agenda in de gemeente.