Bijna alle fracties van de politieke partijen waren het er over eens. De werknaam van de nieuwe gemeente moest ‘Berg en Dal’ worden. Maar na wat protest, stemverheffing en draaiende partijen uit Groesbeek en het laatste woord van de minister werd het tegen de zin in van de meerderheid toch de werknaam ‘Groesbeek’. “Niet echt een mooi voorbeeld van democratisch bestuur",  aldus de kersverse GroenLinks lijsttrekker Jo Coerwinkel. Het alternatief is een raadgevend referendum dat tegelijk met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen wordt gehouden. Met andere woorden, de kiezer is aan zet. Kiezen zij voor Groesbeek of voor Berg en Dal?

Maar wist je dat de Romeinen duizenden jaren geleden al kozen voor 'Berg en Dal'? Dat was niet alleen een kwestie van je hart volgen, maar ook je verstand gebruiken en het benutten en (h)erkennen van de eigenschappen en kwaliteiten van het landschap. En dat landschap bestaat in de nieuwe gemeente nu juist uit vlaktes, dalen en prachtige heuvels. Voor lijsttrekker Jo Coerwinkel spreekt het dan ook bijna voor zich dat de voorkeur (stemadvies) van GroenLinks uitgaat naar de gemeentenaam Berg en Dal, maar uiteraard zal GroenLinks de uitslag van het referendum respecteren en dit ook in de nieuwe gemeenteraad kenbaar maken. Want het is uiteindelijk de nieuwe gemeenteraad die de keuze maakt hoe de gemeente gaat heten.

Maar hoe denken de huidige raadsleden hier nu over en wat zijn de voorkeuren van de politieke partijen? Alle Ubbergse raadsleden staan achter de gemeentenaam Berg en Dal. Een meerderheid van de Millingse raad pleit ook voor de naam Berg en Dal. In de Groesbeekse raad is er meer verdeeldheid.

Hieronder een overzicht van de standpunten (voor zover ons bekend is).

CDA: is voor de naam ‘Berg en Dal’, maar in de gemeenteraad verwierpen ze het voorstel voor een raadgevend referendum.

PvdA: stemde voor ‘Berg en Dal’ en voor het referendum, maar spreekt nu geen voorkeur uit.

Groesbeekse Volkspartij: was eerst voor de werknaam ‘Millingen a/d Rijn, Ubbergen en Groesbeek’, maar kiest toch voor ‘Groesbeek’.

VOLG: is tegen de herindeling en verwierp in de gemeenteraad het voorstel voor een raadgevend referendum. Men kiest echter voor ‘Groesbeek’.

VVD: heeft hetzelfde standpunt als CDA: ‘Berg en Dal’ moet de nieuwe gemeentenaam worden. In Ubbergen verwierpen ze het voorstel voor een raadgevend referendum.

D66: is voor de naam ‘Berg en Dal’.

C90 Ubbergen: is voor de naam ‘Berg en Dal’.

Sociaal Groesbeek: is tegen de herindeling, stemde wel voor een raadgevend referendum en kiest voor de naam ‘Groesbeek’.

GJS Millingen: is voor de naam ‘Berg en Dal’.

Ubbergen Anders: heeft een voorkeur voor de naam ‘Berg en Dal’.