Hieronder lees je de spreektekst van Caroline de Greeff waarmee ze de motie inleidde.
Bij deze motie wil ik namens D66, PvdA en GroenLinks benoemen dat onze intentie met deze motie is dat we (als inwoners en gemeente) met elkaar om tafel blijven zitten en samen zoeken naar een oplossing die gewenst en mogelijk is. We hebben deze motie opgesteld om te voorkomen dat de huidige situatie in een duur juridisch traject en zonder resultaat eindigt. We begrijpen dat mensen hiervan geschrokken zijn, maar het is prettig dat door de inspreker duidelijk is gemaakt dat ze op dit moment voor hun gevoel en de wet niet anders konden.
Ik denk dat we allemaal de situatie wel kennen van de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal. En dat het duidelijk is dat deze doorgaande weg het dorp splijt. De dorpsagenda heeft het aanpakken van deze situatie daarom al jaren hoog op hun agenda staan.
De motie is duidelijk denken we, zeker ook met de inhoudelijke toelichting en het verhaal van de inspreker. Daarom licht ik er een aantal zaken uit:
- Participatie. We zijn als raad voorstander van goede participatie. In dit traject zijn zaken grondig bekeken en besproken met de buurt. Na een traject van meer dan 3 jaar is er een formele toezegging gekomen. Het is funest voor het vertrouwen van de burger in de overheid als dit zo snel weer wordt herroepen.
- Wetgeving. Onze gemeentelijke wetgeving, zoals het STOMP-principe, en de genoemde landelijke wetgeving ondersteunen de wensen van de inwoners. Het is niet de vraag of we 30 km zones gaan krijgen op doorgaande wegen door dorpen, maar vooral wanneer.
Financiën. Deze maatregelen kunnen met een zeer beperkte investering worden uitgevoerd. Het is niet zo dat de hele weg open moet. Het gaat om 2 wegversmallingen met zebrapaden en om bewegwijzering. De extra kosten voor vertraging met de bus zijn beperkt tot maximaal €3000 per jaar. - Alternatieven. In die ruim 3 jaar tijd is alles bekeken. Er zijn geen goedkopere alternatieven voor het huidige voorstel van de 2 wegversmallingen. Als dat wel zo is, dan hoor ik het graag van de wethouder. Als er geen alternatief is, heeft het ook geen zin om verder te gaan met participatie en er nog een keer over te spreken.
Als we samenhang en leefbaarheid in de dorpen belangrijk vinden, dan is het toch cruciaal dat we samen met de inwoners komen tot een veilige leefsituatie.
En laten we dat dan nu doen en het niet nog jaren voor ons uitschuiven.
De Dorpsagenda Berg en Dal heeft ingesproken. Hier lees je hun tekst.