De ondertekening gebeurt dinsdagavond in het gemeentehuis in Groesbeek, voorafgaand aan het verkiezingsdebat van De Gelderlander, dat om 20.00 uur begint.
Het initiatief hiertoe is genomen door het COC Regio Nijmegen. In zo'n akkoord belooft een gemeente bijvoorbeeld om een inclusief beleid te voeren: om LHBTI- personen bij beleidsnotities te betrekken; om bijzondere aandacht te besteden aan specifieke groepen zoals trans, intersekse, bi+ en lesbische personen: om de burgers genderinclusief aan te spreken en om af en toe de regenboogvlag te hijsen en voor regenboogzebrapaden te zorgen.
GroenLinks vindt het heel belangrijk om echt werk te maken van zogenaamd 'inclusief beleid'. Dat betekent dat iedereen zich thuis moet kunnen voelen in de gemeente. Dat willen we laten zien door bijvoorbeeld actief beleid tegen discriminatie te voeren en voor acceptatie op scholen en bij sportverenigingen. We kijken wat passend is in de gemeente en werken samen met COC en maatschappelijke organisaties.
De partijen Lokaal! en Kernachtig Groesbeek kiezen ervoor dit akkoord niet te ondertekenen. Dat vinden we heel jammer, want veel LHBTI-personen geven aan zich echt gesteund te voelen met dit soort beleid. En het is echt niet iets dat alleen in de grotere steden speelt. Florian Gödderz zegt hierover: "Wat is nou het probleem om je daar middels zo'n regenboogakkoord voor uit te spreken?”
Sigrid Pillen, voorzitter van het COC, noemt het in een eerste reactie 'jammer’. "Kernachtig Groesbeek heeft zich op de valreep toch teruggetrokken en ook LOKAAL! zal niet ondertekenen. Maar we zijn in gesprek dus de missie is deels geslaagd. Ik heb niet de indruk dat ze tegen zijn, maar dat ze obstakels zien in de uitvoering. En wij willen ze juist helpen met die lokale vertaalslag.”