Buurtzorg verleent thuiszorg in Groesbeek, Horst en Breedeweg. Thuiszorg is er voor iedereen, maar het grootste gedeelte van de cliënten van Buurtzorg bestaat uit ouderen. Behalve Buurtzorg bieden ook andere organisaties soortgelijke diensten aan in de gemeente. Ook wordt er samengewerkt met bijvoorbeeld huisartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, Forte Welzijn en vele andere bij de cliënten van Buurtzorg betrokken dienstverleners en organisaties.
Het organisatiemodel van Buurtzorg is plat; er is geen lokale manager en de teams zijn zelfsturend. De zes leden van elk team beslissen gezamenlijk over roosters, aanpak en inzet. Inkoop en ICT worden regionaal geregeld.
Monique van Wiel en Annette Peters van Buurtzorg Groesbeek
Een droom voor 2030: "Een einde aan de versnippering! Als alle betrokken organisaties optimaal samenwerken kunnen we met elkaar onze cliënten de beste zorg bieden. Bij een groeiende vraag en met steeds grotere tekorten in de zorg, is dit absoluut noodzakelijk."
Een droom voor 2030: “Buurtzorg hoopt dat er voor alle ouderen passende woonruimte in de eigen wijken/dorpen gerealiseerd kan worden. Ouderen zijn dan niet gedwongen hun vertrouwde wijk te verlaten als ze meer zorg nodig hebben. Een mooi voorbeeld is het Zevenheuvelenhuis in Groesbeek, met 24 plekken voor ouderen met dementie. Bijkomend voordeel kan zijn dat grotere huizen vrijkomen voor jonge gezinnen. Ook woonvormen waarbij jongeren en ouderen samenwonen passen binnen onze droom. De gemeente kan dat stimuleren door bijvoorbeeld de regelgeving rondom het bij de eigen woning bijbouwen van woonruimte voor ouders te vereenvoudigen, het mogelijk te maken dat kinderen blijven wonen in het ouderlijk huurhuis, en door meer ouderenwoningen te bouwen.”
Een droom voor 2030: “Wat ons betreft gaan wijkgebouwen en dorpshuizen nog veel meer een centrale rol spelen in de wijken. Ouderen die nog thuis wonen kunnen dan ‘om de hoek’ aan allerlei laagdrempelige, sociale activiteiten deelnemen, die tegelijkertijd de eenzaamheid tegengaan.
Ook voor jongeren is er in de wijkcentra van alles te doen. Jongeren en ouderen ontmoeten elkaar op deze plekken.
Het aanbod is divers. De ouderen in de gemeente komen in toenemende mate van elders en zijn hoogopgeleid. Ook voor deze groep zijn er in het wijkgebouw activiteiten, zoals leesclubs, debatavonden enz.
De gemeente kan deze droom stimuleren en faciliteren. Initiatieven komen vanuit de inwoners zelf.