De Werkgroep Milieubeheer Berg en Dal is een onafhankelijke vereniging met ruim 270 leden. Voortgekomen uit de in 1973 opgerichte Werkgroep Milieubeheer Groesbeek is de WMG inmiddels actief voor natuur en milieu in de gehele gemeente Berg en Dal. De organisatie zet zich in voor een goede verhouding tussen natuur, woon-, werk- en leefmilieu in de gemeente.

Op de agenda staan onderwerpen als milieuvergunningen, ammoniak, stof, geluid, stank, water- en bodemverontreiniging. Ook volgt de WMG ontwikkelingen op het gebied van de ruimtelijke ordening op de voet en maakt ze zich hard voor het behoud en ontwikkelen van de natuur.

De WMG stelt zich daarbij zo constructief mogelijk op. Ze zoekt overleg en samenwerking met betrokken partijen, komt met alternatieve voorstellen, doet voorstellen voor concrete projecten en geeft voorlichting (o.a. met de publicatie Het Groesbeeks Milieujournaal). Zelf de handen uit de mouwen steken hoort er natuurlijk ook bij: vrijwilligers van de afdeling Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) storten zich maandelijks op o.a. snoeien, knotten, plaggen, maaien en hooien.

Last but not least organiseert de WMG natuureducatieve activiteiten voor kinderen. Deskundige vrijwilligers werken mee aan natuurprojecten van de Groesbeekse basisscholen. Onderkomen de Tullekesbôm (Groesbeeks dialect voor ‘eik’) is uitvalsbasis voor de jeugdnatuurclubs Aardhommels, Aardmannetjes en Aardsterren. Ook kunnen scholen en andere belangstellenden op verzoek terecht voor allerlei leuke en leerzame activiteiten op het gebied van natuur, milieu en landschap.

Een droom voor 2030: De Gemeente licht haar volledige wegennet grondig door.

“Het gaat zowel om upgraden als downgraden: waar is (meer) asfalt nodig of een verhard fietspad, en waar is juist minder beton/asfalt de beste keuze? Een goede afweging leidt, afhankelijk van de situatie, tot meer rust voor wandelaars en fietsers en meer veiligheid voor alle weggebruikers. Verder vinden we dat wegen moeten verdwijnen uit natuurgebieden, en dat buiten die gebieden goede parkeerplaatsen ingericht moeten worden. Neem ook de maximumsnelheid grondig onder de loep: verdient 80 of 60 kilometer per uur de voorkeur. Uitgangspunt is dat bewoners veilig hun huizen kunnen bereiken.”

Een droom voor 2030: fietsroutes en fietspaden binnen de bebouwde kom zijn veilig.

Een droom voor 2030: de gemeente maakt altijd een zorgvuldige afweging tussen natuur, milieu en biodiversiteit enerzijds en recreatie anderzijds.

“In onze ogen pakt deze afweging nu te vaak negatief uit voor de natuur. In het bos bijvoorbeeld wordt het erg druk met wandelaars en mountainbikers.”

Een droom voor 2030: GroenLinks zet zich op gemeentelijk niveau in voor biologische landbouw.

“Momenteel zit dit niet in de portefeuille van GroenLinks. Wij zouden graag zien dat jullie je daar hard voor maken, bijvoorbeeld door het steunen en/of stimuleren van initiatieven zoals van ‘Land van Ons’, dat bij Millingen aan de Rijn een stuk grond heeft aangekocht voor duurzame landbouw.” 

Een droom voor 2030: het bermbeleid van de gemeente is bekend bij alle inwoners en wordt uitgebreid naar parken en ander openbaar groen.

“De Gemeente Berg en Dal heeft een prima, ecologisch bermbeleid. Helaas is het met de bekendheid van het hoe en waarom minder goed gesteld. Dat het in de krant heeft gestaan is niet genoeg, veel inwoners zijn niet op de hoogte van de achtergronden. Gevolg is dat inwoners bermen soms zelf maaien omdat ze dat netter vinden. Allereerst is meer voorlichting nodig, daarna zou met ‘zachte hand’ gehandhaafd moeten worden. Ook zijn we sterk voor de uitbreiding van het bermbeleid naar ander vormen van openbaar groen.”

Een droom voor 2030: het meest groene voorstel voor het centrum van Groesbeek ‘wint’.

“Wat ons betreft komen er zo min mogelijk parkeerplaatsen en lopen alle fietspaden, in tegenstelling tot de huidige situatie, goed door. Een autovrij centrum is natuurlijk het meest ideaal!” 

Een droom voor 2030: vuurwerk is in het buitengebied verboden.

“Vuurwerk zorgt voor veel te veel onrust voor vogels en overige dieren in de natuur.