Sint Michael Kringloop in Groesbeek verkoopt tweedehands spullen. Kleding, speelgoed, boeken, huishoudelijke artikelen, meubels en nog veel meer gaan dagelijks over de toonbank. De opbrengst gaat naar het goede doel. Voedselbank Groesbeek e.o. is de belangrijkste ontvanger. Daarnaast steunt St. Michael (op aanvraag) verschillende kleinere initiatieven.

In 2012 begonnen als een rommelmarkt in een hal, is St. Michael inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige kringloopwinkel waar klanten vijf dagen in de week terecht kunnen. Sinds een paar jaar zelfs voor planten, bloemen, groenten en fruit. 

Het bieden van betaalbare spullen aan mensen die het financieel moeilijk hebben is het belangrijkste doel. Ook wil de organisatie recycling en hergebruik van goederen bevorderen. 

De dagelijkse leiding van Sint Michael Kringloop berust bij André Brouwer. Hij is als enige betaald in dienst van de stichting, die verder volledig draait op vrijwilligers. Momenteel zijn dat er zo’n dertig, de meeste van hen ouderen, waarvan een flink deel gepensioneerd. Soms komen stagiaires of scholieren het team versterken. 

Voor de vaste vrijwilligers is de winkel is een waardevolle plek waar men samen met anderen zinvol bezig kan zijn. De medewerkers eten samen en feestdagen worden gezamenlijk gevierd.

Financieel is de kringloopwinkel onafhankelijk. De stichting krijgt geen subsidie en betaalt zelf de huur van het pand waarin de winkel is gehuisvest en andere vaste lasten.

Een droom voor 2030: We kunnen een jobcoach inzetten om mensen een beschermde en begeleide werkplek te bieden.

“We willen graag mensen met afstand tot de arbeidsmarkt helpen om bij ons aan de slag te gaan. Eerdere ervaringen daarmee waren heel positief. We kregen toen via Gasterij ‘t Groeske ondersteuning van een jobcoach. Helaas stopte dat toen de bewuste coach daar vertrok. De kosten van begeleiding wegen nauwelijks op tegen de subsidie die we voor een begeleide werkplek zouden ontvangen. Daarom kunnen we het tot onze grote spijt momenteel niet bolwerken. Wat we wel doen is een tijdelijke werkplek bieden aan mensen de via de reclassering bij ons een taakstraf komen vervullen.” 

Een droom voor 2030: De gemeente brengt voortaan voor het inleveren van grofvuil het particuliere tarief in rekening.

“In de huidige situatie betaalt de kringloopwinkel voor het wegbrengen van grofvuil het tarief voor bedrijven, dat veel hoger ligt dan het particuliere tarief. Het kost ons veel geld, dat we liever aan de goede doelen zouden besteden. Als ‘goede doelen winkel’ vallen we eigenlijk een beetje tussen wal en schip. Zo worden we waar het Corona betreft juist weer niet als bedrijf gezien. We komen dus niet in aanmerking voor tegemoetkoming in de vaste lasten, die ook voor ons gewoon doorlopen terwijl de winkel moet sluiten. Je kunt je voorstellen dat dit wel eens wringt.”