Zaken als onderlinge solidariteit en zorgen voor mensen die het niet zelf kunnen, vind Alphons erg belangrijk. Dat nam hij mee tijdens zijn werk in Afrikaanse landen (16 jaar), maar brengt hij ook in bij GroenLinks in Berg en Dal (of Groesbeek).

Voor de toekomst, met alle taken, die naar gemeenten toekomen, is het erg belangrijk om de samenwerking met burgers en instellingen goed te regelen. De gemeente maakt, wat hem betreft, minder beleid (bedenken wat goed is voor de burgers) maar gaat samen met die burgers en hun organisaties op zoek naar de beste en betaalbare oplossingen.

De vergroening van de economie, energiebesparing en duurzame energieproductie zijn voor hem belangrijke zaken voor een gezondere en veiliger toekomst. Hij wil graag kleinschalige initiatieven op dit terrein ondersteunen. Sinds begin 2022 is hij een van de energiecoaches in de gemeente, die mensen adviseren bij de verduurzaming van hun huis. 

Zijn werkervaring ligt, behalve in Afrika, ook bij de gemeente Nijmegen (15 jaar), met name op het gebied van integratie van minderheden, emancipatie en onderwijs. Ook heeft hij ervaring met maatschappelijke vrijwilligersactiviteiten, nu rond de energietransitie en bij het Alzheimer café. In het verleden was hij betrokken bij het kindervakantiewerk, Amnesty International, als voetbaltrainer en penningmeester van de jeugdafdeling van MVV en was hij voorzitter van de Groesbeekse Jeugdraad.