In onze gemeente zijn bomen en bossen regelmatig ‘in gevaar’ en we willen graag dat bomen de aandacht krijgen die ze verdienen.

Rona Vree en Jo Coerwinkel, beide raadsleden van GroenLinks, plantten op de ‘Dag van de Aarde’ twee bijzondere fruitbomen: wilde mispel en wilde appel. 

Volgens Rona Vree kunnen we in de gemeente veel zuiniger op bomen zijn. Het behoud en duurzaam gebruik van de inheemse bomen in het Nederlands cultuurlandschap is erg belangrijk, aangezien deze een essentieel onderdeel van de totale biologische diversiteit zijn. GroenLinks heeft dan ook een (wilde) mispel (Mespilus Germanica) en een inheemse wilde appel (Malus Sylvestris) geplant. Die laatste is inmiddels bijzonder zeldzaam in Nederland, maar in het Rijk van Nijmegen is deze nog te vinden.

De wilde appel kan zeer rijk bloeien en de bloesems verspreiden een heel lekkere, verfijnde geur. Zweefvliegen, bijen en hommels vinden er rijkelijk voedsel. Verschillende dieren, waaronder reeen en dassen eten de vruchten graag en vlinders komen op de overrijpe en/of rotte vruchten af. De wilde mispel is geen oorspronkelijke inheemse soort, maar is wel een zeer oud cultuurgewas dat al meer dan 2.500 jaar door de mens wordt gekweekt. Het is goed mogelijk dat de Mispel door de Romeinen in onze omgeving terecht is gekomen. In het wapen van de graven van Gelre kwam de mispelbloem al sinds het jaar 878 voor. Op zonnige plekke van de rijk bloeien en biedt nectar voor bijen en hommels (bron: Henny Ketelaar, Bomen en struiken van hier: we verrijken ons landschap).

De fruitbomen zijn geplant in de vlinderidylle bij Groesbeek-Breedeweg. Bij het planten van de bomen heeft GroenLinks ook nog wilde bloemenzaden gezaaid, zodat er extra voedsel (nectar) voor bijen, hommels en vlinders beschikbaar is. In de directe omgeving zijn verschillende biologische groente- en fruittelers actief en zij hebben de bestuiving door deze insecten hard nodig. Zo kunnen we samen werken aan onze voedselvoorziening en genieten van bijvoorbeeld een goed glas bier of wijn.

Geef bomen een toekomst

Daarnaast vindt GroenLinks dat de nieuwe gemeente zich extra sterk moet gaan maken voor het versterken van de aantrekkelijkheid van het landschap door specifieke bomen de kans te geven oeroud te laten worden. Bomen die oeroud mogen worden verbinden mensen met natuur en dragen bij aan de aantrekkelijkheid van de gemeente (recreatie/toerisme). Deze bomen verdienen dan ook meer aandacht en zorg in verband met de ouderdom en veiligheid (veiligheid is vaak simpel te realiseren door de toegang te beperken). Het huidige beleid omtrent het beheer en behoud van bomen schiet te kort omdat het op de korte termijn is gericht. Er is wel een lijst met bijzondere bomen, maar hierbij heeft men geen rekening gehouden met de (verre) toekomst. Welke bomen zijn nu niet beschermd (omdat deze nu nog ‘jong’ zijn), maar zouden wel beschermd en behouden moeten worden om zo de kans te krijgen oeroud te worden? Zie ook het artikel 'Geef bomen een toekomst'.