Midden in de bossen tussen Groesbeek en Nijmegen moet een vernieuwend woonconcept gerealiseerd worden waarin bewoners meer zorgdragen voor elkaar en de natuurlijke omgeving. Zogenoemde zorgzame buurten zijn nodig om in de toekomst voldoende zorg te houden in een vergrijzende samenleving.
In 2021 zijn de eerste contouren op papier gezet. De raad heeft daarna kaders vastgesteld waaraan dit plan zou moeten voldoen. Op 21 september 2023 stond het Stedenbouwkundig plan op de raadsagenda. De eerste stap voor het vastleggen van deze ontwikkeling.
Voor GroenLinks Berg en Dal waren 4 punten van belang:
1. Een goede uitwerking van de zorgzame buurt, inclusief collectieve wooninitiatieven en het liefst coöperatief te ontwikkelen.
2. Natuur, omdat het gebied middenin de groene omgeving tussen Groesbeek en Nijmegen ligt.
3. Mobiliteit, omdat juist hier nieuwe concepten gerealiseerd zouden moeten worden, als deelvervoer, meer fietsen en autoluw.
4. Participatie, omdat bleek dat diverse belangrijke stakeholdergroepen ervaarden dat zij onvoldoende gehoord en geïnformeerd waren.
Natuur en natuurorganisaties
In deze fase lijkt voldoende rekening te worden gehouden met de natuur. Ook is geregeld advies ingewonnen bij de lokale natuurorganisaties. Daarom hebben we nu geen noodzaak gezien om over de natuur aan de bel te trekken.
Zorgzame buurt en wooninitiatieven
Een buurt waarin mensen extra naar elkaar omkijken creëer je in onze ogen niet vanzelf. In het begin van de planvorming zijn daarom wooninitiatieven uit de omgeving betrokken om mee te denken over de invulling. Ook zou er plaats zijn voor meerdere collectieve wooninitiatieven en wellicht ook coöperatieve ontwikkeling. In het vervolg van de planvorming leken deze groepen steeds meer op de achtergrond te komen en leek er steeds minder plek over te blijven voor hen. Terwijl juist deze groepen, zoals Babylon uit Berg en Dal al een sterke structuur en ervaring hebben in het bouwen aan zorgzame buurten met gezamenlijke voorzieningen, zoals een VOCO-winkel, huiskamerrestaurant of gezamenlijke moestuin. GroenLinks Berg en Dal heeft met een amendement geprobeerd vast te leggen dat er meer ruimte komt voor wooninitiatieven. Helaas bleek alleen de PvdA met ons amendement in te stemmen. Het amendement werd daarom verworpen.
Mobiliteit: veilig en ander verkeer
Omdat het plan een natuurgebied betreft, is het onwenselijk om veel gemotoriseerd en snel verkeer op het terrein te hebben. Bovendien ligt de uitgang van de nieuw te vormen wijk aan de Nijmeegsebaan, een drukke weg waar veel schoolgaande kinderen en inwoners van Groesbeek langs fietsen. Aandacht daarvoor is nodig. Ook is het wenselijk dat In de plannen vormen van deelvervoer een plek krijgen. Onze fractie wilde vast een aantal extra voorwaarden meegeven, zodat beter invulling gegeven zou kunnen worden aan deze aspecten. We hebben daarom een amendement geschreven om een lagere parkeernorm af te spreken, als uitzondering voor dit gebied. En we hebben voorgesteld een mobiliteitscoach in te zetten om nieuwe bewoners te ondersteunen in nieuwe en duurzamere keuzes van vervoer. De parkeernorm is in onze gemeente wat GroenLinks betreft veel te hoog. De meeste partijen willen daar helaas nog niet aan tornen. Wij blijven ons hiervoor inzetten. De mobiliteitscoach kwam er nu net niet door, maar er lijkt zeker interesse te zijn om deze breder voor onze gemeente in te gaan zetten.
Participatie
Van verschillende kanten kwamen berichten naar ons dat de participatie rond dit plan niet altijd goed verloopt . Met name heldere terugkoppeling en duidelijkheid over het proces zijn onderwerpen die stakeholders noemen. Ondanks dat de betrokken organisaties zich hier al meer bewust van zijn, wilden we er extra aandacht voor vragen en dat vastleggen voor het vervolg van het proces. Een en ander was ook andere partijen opgevallen, dus met een sterke meerderheid van de raad is het amendement voor betere participatie aangenomen.
GroenLinks Berg en Dal blijft deze ontwikkeling nauwgezet volgen. Het kan een prachtig voorbeeld worden van een wijk die heel mooi past in ons denken over samenleven. Maar dan moet het wel goed gebeuren, met voldoende oog voor natuur, zorgzame buurt en nieuwe mobiliteit.
Mensen die hierover met ons in contact willen treden, kunnen terecht bij
Caroline de Greeff via c.de.greeff@raad.bergendal.nl.