Op donderdag 8 november werd de begroting 2023 besproken in de gemeenteraad. Dit is de belangrijkste vergadering in het jaar. Dan worden de budgetten verdeeld. Gebruikelijk is dat de fractievoorzitters een speech houden waarin ze hun belangrijkste onderwerpen toelichten. Hieronder mijn speech, iets ingekort. 



Allereerst wil ik mijn dank uitspreken. Mijn dank voor het vele werk dat is verricht voor deze begroting, mijn dank voor het samenwerken met de verschillende partijen om te komen tot mooie moties en amendementen. En mijn dank aan de inwoners die zich op welke wijze dan ook inzetten om hun directe omgeving of zelfs onze hele gemeente leefbaarder te maken. 

De begroting

Als we dan kijken naar de begroting vinden we de claims op de Algemene Reserve niet passend bij een open en gelijk speelveld voor raad en college. Alle partijen hebben zich hierover uitgesproken tijdens de laatste carrouselvergadering. Ze waren het erover eens dat we dit samen moesten bepalen, op basis van criteria. We hopen daarom dat de coalitie ook de in de begroting opgenomen posten meeneemt naar een volgende bespreking. Een laatste algemene opmerking gaat over de vele moties en amendementen die zijn ingediend en die behoorlijke extra uitgaven aan inwoners met zich meebrengen. Ze lijken heel sympathiek, maar het is niet allemaal mogelijk. GroenLinks is groot voorstander van gelijke verdeling van middelen en wil juist de mensen die het moeilijk hebben helpen. Dus we moeten keuzes maken! Daarom roepen we iedereen op om goed na te denken en te kiezen voor de meest effectieve moties, die de inwoners die het nodig hebben ondersteunen.  

Onze moties

We hebben er bewust voor gekozen om een beperkt aantal moties in te dienen. Daarnaast een aantal moties te steunen, die passen bij ons gedachtegoed. Het zijn vooral moties die niet veel extra uitgaven met zich meebrengen. Het gaat eerder om invulling of vernieuwing van beleid. Wat voor ons veel belangrijker is, maar vandaag niet aan de orde, is de Algemene Reserve. 

De financiën van Berg en Dal zijn heel erg goed op orde. Daarom pleit GroenLinks al tijden voor minder oppotten en meer investeren in een duurzame toekomst voor onze inwoners. Het belangrijke punt tijdens deze vergadering is voor ons de eerste aanzet om op verantwoorde

 wijze een deel van de Algemene Reserve te gaan investeren. Vandaag willen we het college vast oproepen om een serieus onderzoek te doen naar het investeren in duurzame lokale energie. De doelen hierbij zijn voor ons duidelijk.

1. Samenwerken aan een beter klimaat, met lokale duurzame energieopwekking.

2. Onze inwoners goed betrekken en mee laten profiteren van de parken die noodzakelijk zijn om klimaatdoelen te halen.

3. Op verantwoorde wijze investeren van de grote reserve die we hebben, zodat huidige én toekomstige generaties hier van kunnen profiteren! 

Een andere belangrijke motie is voor ons die over de landbouwtransitie. Onze boeren hebben te maken met onzekere tijden. GroenLinks wil daarom meer inzetten op ondersteuning om huidige boeren een duurzaam toekomstperspectief te bieden en meer nieuwe natuurinclusieve boeren te verwelkomen. 

Ook participatie is natuurlijk onderwerp in een van onze moties. Onze huidige visie, de participatienota,  is erg algemeen en aan een update toe. Zo kunnen we verder werken aan het eerlijk en gedegen betrekken van onze inwoners bij plannen in de omgeving. 

Daarnaast hebben we nog een paar kleine moties ter invulling van een betere leefomgeving in de wijken, de kroonringen en de watertappunten voor duurzaam en gezond toerisme en leven. 

Dan sluit ik af met een aankondiging dat een van onze andere belangrijke onderwerpen, schoon verkeer en goed OV in een volgende vergadering aan de orde komt. 

Terugblik op de besprekingen:

GroenLinks Berg en Dal is heel succesvol geweest. Vier van de vijf ingediende moties zijn deze avond aangenomen en overgenomen door het college. De motie voor het energiebedrijf is zelfs door de hele raad mee ingediend. Elders op onze site is hierover straks meer te lezen.