Als je kijkt, ter voorbereiding hiervan en dat heb ik dus gedaan, hoe andere zonneparken in Nederland eruitzien, dan springt dit eruit. Het is een pareltje.
Het is echt een grote kans voor Millingen en voor de omgeving om, Jaap Dirkmaat zei het al, meerwaarde te creëren.
Wat mij opvalt, is dat er gewoon heel veel wordt geïnvesteerd in heggen. Toevallig ken ik de investeringen die het Land van Ons doet op een perceel wat daarnaast ligt. En dat is een fractie van wat dit park ons gaat brengen.
Het is echt prachtig: robuuste heggen, poelen, wandelpaden. En op termijn, misschien niet de eerste jaren, maar wel op termijn, zijn de zonneparken onzichtbaar. De beheersplannen zien er prima uit.
Wat mij betreft complimenten voor de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Ik was onder de indruk van de kwaliteit.
Het belangrijkste punt waarop ik hier aandacht voor wil vragen, dat is betrouwbaarheid.
Betrouwbaarheid van de politiek. En de reden dat ik dat noem, is dat wij in een complexe wereld leven. Onderwerpen als klimaat, energie, stikstof, fijnstof, waterkwaliteit, luchtkwaliteit: het komt op onze agenda. Iedereen krijgt ermee te maken. En bij al die dossiers speelt de waan van de dag.
En wat ik u vraag, is u te houden aan afspraken die zijn gemaakt. Afspraken die u in het algemeen zelf heeft gemaakt. Ik doe een beroep op u allen als volksvertegenwoordigers. Ik wil vragen, betrouwbaar te zijn op die complexe dossiers om moeilijke boodschappen ook uit te leggen.
Ik vind dat een van de belangrijkste taken van politici. Leg uit wat de complexiteit is, wat de bandbreedte is, wat je kan doen. En waar de beslissing over genomen wordt.
De gemeente heeft doelstellingen opgeschreven om klimaatneutraal te zijn in 2050. Het streven is zelfs 2040. 50 procent klimaatneutraliteit in 2030. En 16 procent in 2023. Dat was vorig jaar.
En als we dat in 2030 halen, zijn we al een heel eind, maar dan hebben we dit park heel hard nodig. Het betekent dus dat er nog heel veel te doen is.
Eigenlijk is mijn vraag. Willen we 2030 halen, hebben we dan in ieder geval plannen op tafel liggen. Dat is eigenlijk ook mijn vraag aan u wethouder, aan u raadsleden. Communiceer hoe die energieneutraliteit, hoe we die als gemeenschap met elkaar voor elkaar kunnen krijgen.
Daarover zou je nu de discussie moeten voeren. En ik hoor er nog maar erg weinig over.
Mijn oproep is eigenlijk, en ik weet dat er 1500, misschien nog wel meer handtekeningen zijn opgehaald bij mensen die zich zorgen maken over dit initiatief. Ik zie het met Jaap Dirkman, zie het als een enorme kans. En ik vraag in het publiek de mensen die het met mij als een kans zien om op te staan, liefst stil.
Maar ik vraag eigenlijk heel eenvoudig aan deze raad en aan deze gemeente: Kijk het beest in de bek. Als je een moeilijk probleem hebt, kijk het beest in de bek. Schets de alternatieven.
Maak beleid zo snel mogelijk. Er is geen tijd te verliezen.
Willen wij daadwerkelijk een energietransitie maken, dan is haast vitaal.
Conclusie van inspraak en discussie in de Carrousel:
Het stuk gaat als debatstuk naar de Raad vanwege 2 amendementen.