De grootste zege die we behaalden was de initiatiefwet voor veilige ICT in de gemeente. Onze Florian Gödderz heeft daar bijna twee jaar aan gewerkt samen met D66. Elders op de website lees je hier meer over. 



Daarnaast hebben we zowel een aantal belangrijke punten weten toe te voegen aan de Verstedelijkingsstrategie van de Groene Metropool Regio en hebben we alle partijen meegekregen om het Schone Lucht Akkoord te tekenen. 

Meer natuur, minder verkeer en balans in recreatie

GroenLinks heeft het initiatief genomen om een amendement te schrijven op de Verstedelijkingsstrategie Arnhem-Nijmegen-Foodvalley, waaronder ook de gemeente Berg en Dal valt. Doelen die we hierbij hebben, is te zorgen voor schonere lucht, innovatieve duurzame energieoplossingen, betere verkeersstromen en een goede balans tussen natuur en recreatie. 



In het amendement hebben we onderstaande punten op laten nemen. 

a. te onderzoeken of Millingen aan de Rijn een geschikte locatie is als

waterstoflaadstation (clean energy hub) en ontgassingsstation, zodat schepen hun giftige gassen niet in de lucht uitstoten;

b. meer inzichtelijk te maken welk ruimtebeslag de energietransitie na 2030 met zich meebrengt en in hoeverre dit ruimtebeslag in de regio kan worden ingepast;

c. in de aanpak van (knelpunten op het gebied van) het aspect mobiliteit ook prioriteit te geven aan de oostflank (Groesbeek/Duitsland), met daarbij nadrukkelijk aandacht voor vermindering van verkeer vanuit onder andere A73, N271 en N325;

d. bij de opgave voor de leefomgeving met prioriteit te onderzoeken welke recreatiedruk in onze bossen en polder passend is, in combinatie met de economische consequenties, gezien het streven naar meer biodiversiteit en behoud van natuurwaarden.



Voorafgaand aan de vergadering kregen we al steun van PvdA, D66 en Kernachtig Groesbeek. Tijdens de vergadering bleek breed draagvlak te bestaan voor onze oproep voor een duurzamer Berg en Dal. 



In het amendement staat meer uitgelegd over de achtergronden per genoemd punt. Dit kan je hier nalezen op de website van de gemeenteraad.

Schone Lucht Akkoord 

We vinden het belangrijk om samen te werken aan een betere leefomgeving. Schone lucht is daarbij van enorme importantie, voor natuur, biodiversiteit en natuurlijk voor de gezondheid van mens en dier. Veel maatregelen voor verkeer en leefstijl zijn hierbij van belang, zoals meer gebruik van de fiets en elektrisch vervoer. Ook het varend ontgassen van schepen op de Waal zorgt voor slechte luchtkwaliteit, evenals vervuilende industrie en activiteiten binnen en buiten de gemeente.  



Landelijk is al een Schone Lucht Akkoord opgesteld. GroenLinks heeft in een motie tijdens de laatste raadsvergadering het college opgeroepen tot ondertekening van dit akkoord. Het geeft aan dat we ons gezamenlijk inzetten voor maatregelen om de lucht schoner te maken. Voor GroenLinks is dit een mooie kapstok om de komende tijd concrete oplossingen aan te dragen voor de uitvoering van het beleid. 



De motie omvatte onder andere de volgende overwegingen, dat:

a) Schone lucht letterlijk van levensbelang is;

b) Luchtverontreiniging zich niet aan grenzen houdt, en daarom samenwerking tussen het Rijk, provincies en gemeenten essentieel is;

c) Ook de gemeenteraad van Berg en Dal de luchtkwaliteit in Nederland in het algemeen, en in verband daarmee de gezondheidsbelangen van de Berg en Dalse inwoners in het bijzonder, tot zijn zorg moet rekenen.



In de motie riepen we het college op:

1. Kennis te nemen van de uitnodigingsbrief van het ministerie van I&W van 18 juni 2020;

2. Namens de gemeente Berg en Dal over te gaan tot het mede ondertekenen van het Schone Lucht Akkoord;

3. De uitwerking van het Schone Lucht Akkoord en met name de luchtkwaliteit in de beleidsplannen voor ruimtelijke ordening en mobiliteit daar waar mogelijk mee te nemen;

4. Gebruik te maken van (laagdrempelige) communicatiemiddelen die aansluiten bij de informatiebehoefte van de inwoners, bijvoorbeeld over ander stookgedrag van houtkachels.



We zijn heel blij dat na een kleine aanpassing de hele raad de motie heeft gesteund. Juist deze brede steun is belangrijk om draagvlak te hebben voor volgende concrete stappen. Wil je meer lezen over deze motie, kijk dan hier op de website van de gemeenteraad.